måndag 29 september 2008

Många funderingar

Måndag igen och än en gång många funderingar och tankar i Fröken Musses musiksal.
Flicka 1: -Frööööken! Jag har hållit på med musik hela heeelgen! Jag har spelat ett spel som heter Rock Band och jag kan få ett eget flygplan om jag blir riktigt känd!
Flicka 2: - Jaaa! Ett sånt spel har jag också! Man kan få en limousine också om man blir superkändis!

(Hmmm...hur i all världen ska jag kunna konkurrera med det här? Triangel? Maraccas? Någon?)

Flicka 3: -Och min syster hon har hoppat med en häst över ett jättejättestort hinder i helgen! Det var gjort av tunnor!

(Kanske ska prata om Bellman en annan gång...)

/Musse

fredag 26 september 2008

Flod

I dag har jag visat film för mina elever via Flod (En digital distributionsplattform i Mälardalen). Det innebär att jag helt enkelt kopplar upp mig på internet och hämtar filmen via streaming. Inga postförsändelser till skolan med dvd-filmer, ingen veckas väntetid, bara att klicka på deras hemsida och visa barnen via projektorn. Vilken utveckling!

Jag vet att vi är lite sena som inte fått detta förrän nu, men för oss är det STORT!! Nu ska jag bara klura ut fler sätt jag kan använda detta på.

/Musse

Äppel, päppel

Saften jag gjorde för nån vecka sedan blev inte helt godkänd av barnen. De tycker helt enkelt bättre om saft man köper i affären *snyft*. JAG tycker i alla fall att den blev god!
På min lediga dag passade jag i stället på att koka mos och att göra chutney på äpplena vi hade kvar på trädet. Jag har svårt att låta frukten förfaras. Det är första gången på sex år som vi får några äpplen på trädet så man vill ju passa på. Tänk om det dröjer sex år till nästa skörd...

Visst ser chutneyn smaskig ut? Äpplen, lök, äppelcidervinäger, socker, curry, russin och kanel kokas mjuka och goda. Lite starkt men gott:-)

/Musse
Posted by Picasa

torsdag 25 september 2008

På skolgården

Jag är ledig idag, men passerade över skolgården i annat ärende. Genast överfölls jag av mysig tjej i trean: "Frööööken, får jag fråga en sak?" (Hoppar upp och ned av iver)
Jag: "Självklart."
Tjej: "NÄR ska vi börja öva på Luciasångerna?"
Jag: (med uppgiven och trött röst)"Jag tycker att vi åtminstone väntar till efter höstlovet..."
Tjej: "Men ååååh! Varför kan vi inte börja nu?"
Jag: "Vi har lite annat att göra först. Dessutom vill vi ju inte tröttna på sångerna redan innan Lucia"

Mysig tjej studsar glatt iväg och fröken Musse går sakta åt andra hållet med en plötslig klump i magen. Snart börjas det... Stressen, pressen och nötandet av sånger. Min mest hektiska tid på året. Bara att inse att barnen och jag ser på detta på olika sätt...

/Musse (som visst gillar Lucia, men tycker att stressen är tuff.)

måndag 22 september 2008

Måndag igen....

Så var det då måndag ännu en gång. Måndagar är lite speciella i skolans värld. Många olika helger ska sammanstråla och allas erfarenheter påverkar på sitt sätt klimatet i elevgrupperna. De som har haft en härlig, vilsam och rolig helg ska samsas med den som haft ett riktigt elände och bara längtat till måndag morgon och tryggheten i skolan. Det tar alltid en god stund innan lugnet infinner sig och den vanliga skolvardagen är i full gång. Att vara vuxen mitt i den världen är nog faktiskt som allra svårast just på måndagar- och efter lov.

/Musse

söndag 21 september 2008

Det e´ mycke´ nu

Visst är det lite väl mycket som ska hända så här i början av hösten? Man ska hinna komma igång med allt man vill på jobbet: planera terminen i stort, få grupperna att fungera bra ihop, engagera sig i arbetslaget (kollegerna), få struktur på papper och skrivbord, delta i föräldramöten och i vissa fall också ha lära-känna-samtal med nya barn och föräldrar.

På hemmafronten ska sommaraktiviteter avslutas, höstaktiviteter påbörjas, trädgård höstfixas, hus höstpyntas, vinterkläder inhandlas osv. (På tal om vinterkläder och då särskilt till barn... det är för mig en gåta hur det plötsligt kan vara försent att köpa en overall till ett barn- i september!! "Tyvärr, du är för sent ute. Den är slut och vi får inte in fler!" Är det bara jag som inte handlar hela vinterutstyrseln redan i augusti?) Man ska dessutom springa på olika föräldramöten i skola, fritids och idrottsklubbar.

Är det konstigt att det känns som om det är lite mycke´nu?

/Musse

måndag 15 september 2008

Matsäck

Jag har just drabbats av en insikt! I morgon ska alla mina elever ha med sig matsäck till skolan. Vi ska ha friluftsdag och visserligen så erbjuder skolan smörgås, juice och frukt för de som vill, men de flesta vill ändå ha med egen mat. Insikten gäller inte alls eleverna. Jag har full koll på vad de ska ha med, lappar är utdelade till föräldrar och allt är frid och fröjd. Neejdå, jag insåg bara plötsligt att det här gäller mig också! Vad ska jag ha med mig? I min ganska stressade tillvaro så har jag liksom inte tagit in informationen och gjort den till min egen... Banan-bantning kanske?

/Musse

söndag 14 september 2008

Helgpyssel...


...kan göras på många sätt. Här blev det smaskig äppelsaft:


Nu står den och drar i ett dygn. Spännande.-)

Lyckligt lottad!

Trött och sliten som man är efter en dag med ganska krävande klasser hör jag maken komma in genom dörren. Lits snäsigt undrar jag varför han är så sen...Då halar han fram den här vackra buketten eftersom det är 20 år sedan vi förlovade oss! Undrens tid är inte förbi;-)

Jag är lyckligt lottad.
/Musse

fredag 12 september 2008

Vilken härlig dag!

ÄNTLIGEN har solen visat sig igen:-) Jag har haft förmånen att få vara ute på friluftsdag och sällan har det varit så vältajmat som idag! Knallblå himmel och kallt men skönt. Visst behöver vi ljuset? Det känns som om hösten redan kommit alldeles för långt, vi är ju bara i september! Här hemma blev jag glad när jag såg min Mårbackapelargon blomma glatt trots kyla och rusk! Tur att nå´t överlever när jag försummar det mesta..

/Musse
Posted by Picasa

onsdag 10 september 2008

Äntligen friskvård!

Nu har jag verkligen tagit ett steg mot ett mer hälsosamt liv;-) Idag har jag för första gången tagit ut de 30 minuter friskvård/vecka som jag ska lägga ut på schemat! I tre år har jag bjudit min arbetsgivare på den tiden och använt den till planering och uppföljning av min undervisning. I dag blev jag utlockad i motionsspåret på en 2,5 km lång promenad på eftermiddagens håltimme! Helt perfekt eftersom eftermiddagen/kvällen sedan var fullspäckad. Åh, vad jag är vältränad...

/Musse

söndag 7 september 2008

På tal om riktiga jobb...

...så var det en tjej i år 5 för några år sedan som satt och funderade i matsalen. Plötsligt tittade hon upp på mig och sa: Vad jobbar du med på riktigt?
Att vara musiklärare för ca 200 barn i veckan ansåg hon bara vara en fritidssysselsättning. Klart att jag måste ha ett riktigt jobb också*fniss*.

/Musse

Är det här verkligen ett riktigt jobb?

I fredags hade jag laddat till tänderna för att vara ute med en av mina klasser i skogen. Vi skulle arbeta med samarbetsövningar enligt en uppbyggd bana som 14 skolor i vår kommun är med och betalar för. Det är ett fantastiskt ställe med en massa roliga övningar. Trots att jag vet hur kul det brukar vara så laddar man ju ändå lite extra när SMHI säger att det kan bli regn och när termometern visar under 9 grader på morgonen...
Det blev en toppendag! Glada, trevliga barn, bra väder (10 droppar regn på hela da´n) och många glada skratt ute i friska skogsluften. När jag får förmånen att tillbringa en dag på det här sättet kan jag inte låta bli att tänka: Är det här verkligen ett riktigt jobb? Stackars alla dem som sitter vid ett skrivbord hela dagarna...


/Musse

torsdag 4 september 2008

Syskonfoto

Yipeeeh! Jag har för första gången på fyra år lyckats få en fotograf att ta ett bra (tror jag) foto på alla mina tre barn! De satt still, de såg välkammade ut, de slogs inte, de grät inte (vilket har inträffat förut) och de fastnade på bilden:-) Att sedan den minsta inte riktigt förstod uppmaningen "le så att du visar tänderna" utan mest grimaserade ivrigt för att tänderna skulle synas, det är ju sådant en luttrad trebarnsmor får stå ut med... Julklappen är i alla fall fixad:-)

/Musse

Vilka underbara elever jag har!

Ibland får man sån underbar energi av att träffa eleverna! Just nu är vi inne i en gitarrspelarperiod. Det kan vara både högljutt och stökigt att spela gitarr med 20-25 elever flera ggr per dag. Alla vill ha hjälp samtidigt, alla tycker att just deras gitarr är ostämd och några i varje klass tycker att de faktiskt redan kan det där med att spela:-) I år verkar jag ha fått genomgående bra grupper med motiverade och intresserade elever. De lyssnar, tar till sig instruktionerna och provar. När jag hör femteklassarna nynna på "Tom Dooley" i korridoren- då känner jag mig nöjd.-) Har jag nämnt mitt läsårslöfte? Att spela mer gitarr, både ensam och med eleverna. Så här långt har jag klarat det bra!

/Musse